PSL skręca jeszcze bardziej w prawo

Data dodania: 2013-06-03 10:25

PSL już myśli o przyszłej koalicji. To taka partia, która pójdzie z każdym innym ugrupowaniem do politycznego łoża.  Oczywiście jeżeli jej to się zaproponuje. Prawica, centrum czy lewica: nie ma znaczenia. Ludowcy są na tyle liberalni, że za odpowiednią ilość profitów dostosują swoje poglądy. Liberalizm w politycznym spółkowaniu ludowcy łączą z postępującym konserwatyzmem światopoglądowym. We wszystkich głosowaniach dotyczących spraw In vitro, związków partnerskich czy aborcji głosują identycznie jak PiS. To też bardzo praktyczne podejście do sprawy, typowe dla ludowców. Jeżeli chcą oni mieć, jakie takie poparcie wśród wiejskich proboszczów, muszą właśnie tak głosować. Ponieważ PO zaczyna się chwiać ludowcy ślą sygnały do PiS, że ewentualnie są gotowi wejść w inne związki, bo obecny partner słabnie. W Podkarpackim ludowiec zdradził i przeszedł w sejmiku na stronę PiS. Według mnie to nie zdrada, ale sygnał o gotowości ludowców do konstruowania nowej koalicji w nowym powyborczym rozdaniu. Zamieszanie wokół wizyty parlamentarzystów w Chinach zdaje się potwierdzać te obserwacje. Posłowie PSL, w ślad za posłami PiS, odmówili wyjazdu do Chin. Te posunięcia to sygnały w stronę PiS: patrzcie na nas, postępujemy podobnie jak wy. Bo przecież ludowcom tak naprawdę wszystko jedno czy delegacja pojedzie tam 4 czerwca, czy 22 lipca. Bycie u władzy jest najważniejsze. Oczywiście najpierw trzeba wejść do parlamentu. PSL ociera się o granicę 5 % poparcia, ale zawsze ją pokonuje i potem jest gotowe do wchodzenia w koalicje. Z kim, to już sprawa drugorzędna. Wszyscy polityczni oportuniści uczcie się od ludowców skuteczności.

Czesław Cyrul.